Borstreconstructie

 

Er zijn twee soorten borstreconstructies. Reconstructie d.m.v. prothese en reconstructie d.m.v. eigen weefsel.

Bij reconstructies d.m.v. prothese wordt op een vergelijkbare manier als bij een esthetische vergroting een implantaat geplaatst op de plaatst van de borst. Er zijn echter twee fundamentele verschillen. Ten eerste de afwezigheid van borstklierweefsel en/of huid ter bedekking van de prothese. Ten tweede zijn er in sommige gevallen voorgaande behandelingen gebeurd (bestraling, partiële amputaties, etc.).

Reconstructies d.m.v. eigen weefsel worden onderverdeeld in twee grote groepen nl. de vrije flap en de gesteelde flap reconstructies.

Vrije flappen worden op microchirurgische wijze van een relatief verre donorplaats van de patient getransplanteerd naar de borst (DIEP flap, GAP flap) in tegenstelling tot de gesteelde flappen die gesteelde weefsels van een dichtbijliggende zone gebruiken om een borst te reconstrueren (TDAP flap).

Uw chirurg zal u begeleiden bij de keuze van de meest geschikte techniek om uw vrouwelijkheid te herstellen. Eveneens gaat hij de mogelijke ongemakken of complicaties met u bespreken.